Διαβήτης

Διαβήτης"ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΥΤΗ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΥΦΛΩΣΗ, Η ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ & ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟ "ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ"

Κωτσιγιάννη Αναστασία, Ιατρός Βιοπαθολόγος M.D, Μέλος της Ιατρικής Ομάδας των Διαγνωστικών Κέντρων "ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ"

14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό, είναι  μια μεταβολική διαταραχή πολλαπλής αιτιολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία, λόγω διαταραχών του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας στην έκκριση ή τη δράση της ινσουλίνης ή και τα δύο. Ο ρόλος της ινσουλίνης είναι να βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιεί την γλυκόζη του αίματος σαν πηγή ενέργειας για τα κύτταρα. Η γλυκόζη προέρχεται από την πέψη διαφόρων τροφών όπως το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες, η ζάχαρη και τα γλυκά .

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι λοιπόν μια χρόνια, εξελικτική νόσος κατά την οποία η γλυκόζη στο αίμα είναι υψηλότερη από τις κανονικές τιμές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2030 περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εκδηλώσει Σακχαρώδη Διαβήτη. Στη χώρα μας, το 6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο. Η νόσος έχει υψηλότερο επιπολασμό (συχνότητα εμφάνισης) στο δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο Διαβήτης τύπου 2) και αυτό αποτελεί  μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της νόσου με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές μας συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η νόσος του Σακχαρώδη Διαβήτη κατηγοριοποιείται στις εξής μορφές:

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (Νεανικός Διαβήτης)

Τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 παράγουν ελάχιστη ή καθόλου ινσουλίνη. Είναι χρόνιο νόσημα, συνήθως εμφανίζεται αιφνιδίως σε μικρές ηλικίες με την εκδήλωση έντονης συμπτωματολογίας με τη μορφή υπεργλυκαιμικού σοκ και απαιτεί εφ’ όρου ζωής θεραπευτική αντιμετώπιση με χορήγηση ινσουλίνης.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (Διαβήτης ενηλίκων)

Είναι μια ετερογενής ομάδα διαταραχών όπως: αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, διαταραγμένη έκκριση ινσουλίνης και αυξημένη παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την υπεργλυκαιμία και διαγιγνώσκεται συνήθως ως τυχαίο εύρημα σε τυπικό ετήσιο έλεγχο (check up) του ατόμου.

Διαβήτης της εγκυμοσύνης

Αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή Διαβήτη που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης και συνήθως εξαφανίζεται με το πέρας της. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου, ωστόσο, για μεταγενέστερη εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Άλλοι ειδικοί τύποι: Διαβήτης οφειλόμενος σε ειδική γενετική ανωμαλία ή σε άλλη παθολογική κατάσταση ή αντίδραση.

Για την κλινική διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη ισχύουν τα εξής κριτήρια:

 • Συμπτώματα Διαβήτη, δηλαδή: πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους,
 • Τυχαία γλυκόζη πλάσματος > 200mg%
 • Γλυκόζη πλάσματος μετά από νηστεία τουλάχιστον 8 ωρών >126mg%
 • Γλυκόζη πλάσματος 2 ώρες μετά τη χορήγηση 75g γλυκόζης >200mg%

ΔιαβήτηςΕπιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη

Ένα άτομο με τη νόσο αυτή διατρέχει κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως είναι η τύφλωση, η νεφρική ανεπάρκεια, τα καρδιαγγειακά συμβάματα, η ανικανότητα και το αποκαλούμενο «διαβητικό πόδι». Και στους δύο τύπους διαβήτη, ένας καλός έλεγχος της υπεργλυκαιμίας  βοηθά στην πρόληψη των επιπλοκών αυτών.

Αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη

Ο Διαβήτης, όπως πολλά χρόνια νοσήματα, δεν θεραπεύεται, αλλά αντιμετωπίζεται.

Για να αντιμετωπιστεί ο διαβήτης είναι απαραίτητος ο ισορροπημένος συνδυασμός της ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας, καθώς  και η αλλαγή του τρόπου ζωής.

Οι βασικοί στόχοι είναι:
 • Ρύθμιση των προγευματικών και μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα,
 • Ρύθμιση της Γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c): Η Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι ένα σημαντικό μέτρο του γενικού ελέγχου του Σακχαρώδη Διαβήτη. Οι μετρήσεις της HbA1c παρέχουν μια εικόνα των επιπέδων της γλυκόζης αίματος σε βάθος χρόνου περίπου 2-3 μηνών.
 • Σωστό σωματικό βάρος,
 • Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή,
 • Τακτική άσκηση,
 • Διακοπή καπνίσματος,
 • Έλεγχος αρτηριακής πίεσης,
 • Έλεγχος επιπέδων λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα.                                                                                                                     

Η  εκπαίδευση του ασθενούς με Σακχαρώδη Διαβήτη και η καλή συνεργασία με τον θεράποντα Ιατρό του, αποτελούν πολύ σημαντικές παραμέτρους στην επιτυχή αντιμετώπιση αυτής της νόσου.

Συντάκτης: Κωτσιγιάννη Αναστασία, Ιατρός Βιοπαθολόγος M.D, Μέλος της Ιατρικής Ομάδας των Διαγνωστικών Κέντρων "ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ"

Οικονομικά Στοιχεία

Για να δείτε τις οικονομικές καταστάσεις πατήστε εδώ.

Ωράριο


Το Κέντρο μας λειτουργεί:
Καθημερινά: 6:00 έως 22:00 και
Σάββατο: 6:00 έως 16:00

Το Εργαστήριο λειτουργεί:
Καθημερινά: 08:00 έως 20:00

Βρείτε μας στο χάρτη


Διεύθυνση : Πέτρου Ράλλη 146Α
Νίκαια, Αττικής
Τ.Κ. 184 54

Διαγνωστικό Κέντρο: 216.500.20.20
Εργαστήριο: 216.939.00.50

e-mail: mail@centrallab.gr