Αθηρωμάτωση Αρτηριών


Αθηρωμάτωση Αρτηριών"Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΟΙ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΖΩΗΣ"

Κωτσιγιάννη Αναστασία, Ιατρός Βιοπαθολόγος M.D, Μέλος της Ιατρικής Ομάδας των Διαγνωστικών Κέντρων "ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ"

Αθηρωμάτωση (αθηροσκλήρωση),  είναι η δημιουργία πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα του αρτηριακού δικτύου με αποτέλεσμα την σταδιακή νέκρωση του εσωτερικού τους χιτώνα (ενδοθήλιο), την απώλεια της ελαστικότητας των αγγείων και την μείωση του εύρους του αγγειακού αυλού.

Χαρακτηρίζεται ως νόσος των ανεπτυγμένων χωρών δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής στις χώρες αυτές. Όλοι γνωρίζουμε ότι στις σημερινές κοινωνίες, οι άνθρωποι αθλούνται όλο και λιγότερο και διατρέφονται με τροφές συνήθως πολύ επεξεργασμένες και πλούσιες σε αλάτι και πρόσθετες ύλες ενώ και το κάπνισμα δρα αυτοτελώς επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία των αγγείων.

Η αθηρωμάτωση αποτελεί την βασική αιτία εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων,  όπως έμφραγμα και  στηθάγχη. Η αθηρωμάτωση δεν επηρεάζει μόνο τα αγγεία της καρδιάς, όπως είναι γενικότερα γνωστό, αλλά επηρεάζει το σύνολο των αγγείων του σώματος και προκαλεί, ανάλογα με τα σημεία  που έχουν υποστεί τις αθηρωματικές αλλοιώσεις,  αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, διαλείπουσα χωλότητα, πόνο στα πόδια με το περπάτημα ακόμη και στυτική δυσλειτουργία.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διεργασία της αθηροσκλήρωσης διακρίνονται σε  Λιπιδαιμικούς και μη Λιπιδαιμικούς.

Α. Λιπιδαιμικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση αθηρωμάτωσης είναι οι εξής

 • Αυξημένη ολική Χοληστερόλη (TC)
 • Αυξημένα τριγλυκερίδια  (TG)
 • Χαμηλά επίπεδα Υψηλής  Πυκνότητας Χοληστερόλης (HDL-C)
 • Υψηλά επίπεδα Χαμηλής Πυκνότητας Χοληστερόλης (LDL-C)

Η Υπερχοληστερολαιμία ενοχοποιείται για το 30-50%  των καρδιαγγειακών νοσημάτων,  τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου των ενηλίκων στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες και ευθύνονται για ποσοστό έως και 50% περίπου του συνόλου των θανάτων στον πληθυσμό.

Η χοληστερόλη συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αγγείων σχηματίζοντας πλάκες που στενεύουν τον αυλό των αγγείων και επιβραδύνουν την αιματική ροή. Όταν η πλάκα αυξηθεί  αρκετά μπορεί να διαρραγεί και ο θρόμβος ή οι θρόμβοι που θα προκύψουν να αποφράξουν τελείως το αγγείο και να διακοπεί η  ροή του αίματος.

Η αρτηριοσκλήρυνση, παρά την κοινή πεποίθηση ότι είναι νόσος των ηλικιωμένων, ξεκινάει από την παιδική και εφηβική ηλικία, και αυτός είναι και ο λόγος που είναι όλο και περισσότεροι οι νέοι (κυρίως άνδρες) που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η Λιπιδαιμική ταυτότητα των υγιών ατόμων μπορεί να περιγραφεί με τις κάτωθι τιμές εργαστηριακών εξετάσεων:

Αθηρωμάτωση Αρτηριών

B. Μη λιπιδαιμικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση  αθηρωμάτωσης είναι οι εξής:

 • Κάπνισμα
 • Υπέρταση
 • Διαβήτης
 • Παχυσαρκία
 • Ψυχοκινητικοί παράγοντες (stress)
 • Φύλο – Ηλικία

Αθηρωμάτωση ΑρτηριώνΑνάλυση της επίδρασης των μη λιπιδαιμικών παραγόντων στην πρόκληση αθηρωμάτωσης

Κάπνισμα

Το κάπνισμα επιδρά με πολλούς τρόπους αθροιστικά στην αθηρωμάτωση. Συγκεκριμένα, μειώνει τη λιπόλυση ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την μεταγευματική λιπαιμία, ελαττώνει την HDL που αποτελεί έναν ευνοϊκό παράγοντα για την υγεία των αγγείων, προκαλεί κάκωση του ενδοθηλίου με διάφορους τοξικούς παράγοντες και αποτελεί αιτία έναρξης της αθηρογόνου διεργασίας.

Υπέρταση

Η Αρτηριακή Υπέρταση διπλασιάζει τον κίνδυνο αθηρωματικών βλαβών στα αγγεία, ανεξάρτητα από τις τιμές της χοληστερίνης, ενώ η συνύπαρξη Υπέρτασης, υψηλών επιπέδων χοληστερίνης και καπνίσματος πολλαπλασιάζουν  9 φορές τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Οι μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες χαρακτηρίζουν το Διαβήτη, όπως η υπεργλυκαιμία, τα αυξημένα ελεύθερα λιπαρά οξέα και η ινσουλινοαντίσταση,  ενεργοποιούν μηχανισμούς, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενδοθηλιακή και ευρύτερη αγγειακή δυσλειτουργία.

Παχυσαρκία

Η συμβολή της παχυσαρκίας είναι μεγάλη στην δημιουργία αθηροσκληρωτικών βλαβών. Ο λιπώδης ιστός εκκρίνει ορμόνες και μεταβολίζει ουσίες, σαν άτυπος  ενδοκρινής αδένας, με δυσμενή επίπτωση στην δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας.

Ψυχοκινητικοί παράγοντες (Stress)

Aποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου, χωρίς να έχει αποδειχθεί προς το παρόν η ανεξάρτητη λειτουργία τους ως παράγοντας έναρξης της αθηρωματικής διεργασίας.

Φύλο

Το ανδρικό φύλο είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης αθηρωμάτωσης  τόσο ώστε οι άνδρες να κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο από τις γυναίκες.

Ηλικία

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί νόσο φθοράς και ο κίνδυνος αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας χωρίς αυτό να εξαιρεί, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τις νεότερες ηλικίες από τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης είναι να εξαλειφθούν οι τυχόν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να υπάρχουν. Και αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και μέσω των οποίων μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τις πιθανότητες να νοσήσουμε από την συγκεκριμένη νόσο είναι οι εξής:

 • Διατροφή:Στο επίπεδο της διατροφής η μάχη πρέπει να δοθεί στην γενικότερη αλλαγή του διατροφικού μας μοντέλου με την απομάκρυνση από τα διαδεδομένα πρότυπα του εύκολου και γρήγορου φαγητού. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στον τομέα αυτό, θα πρέπει να εμπλουτίσουμε τη δίαιτά μας με τροφές φτωχές σε κορεσμένα λίπη που ενοχοποιούνται για την αύξηση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης, όσπρια, λαχανικά, ελαιόλαδο και γενικά να στραφούμε προς την αποκαλούμενη «Μεσογειακή Διατροφή».
 • Άσκηση:Η  άσκηση θα βελτιώσει το επίπεδο της φυσικής κατάστασης  και θα μειώσει την αρτηριακή πίεση. Στους υπέρβαρους η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μέσω δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, το κολύμπι, και η ποδηλασία.
 • Αποφυγή καπνίσματος:Όπως εκτενώς αναφέρθηκε παραπάνω το κάπνισμα αποτελεί σοβαρό παράγοντα αθηρωματικής επιβάρυνσης των αγγείων και πυροδοτεί αυτόνομα τις σχετικές βλαπτικές διεργασίες. Για τους λόγους αυτούς, το κάπνισμα επιβάλλεται να αποφεύγεται τόσο από τους ήδη βεβαρυμένους οργανισμούς όσο και από τους υγιείς ώστε να διατηρούνται ισχυρές οι δυνατότητες αυτοϊασης και αυτοκάθαρσης  του οργανισμού.
 • Η βασική βέβαια θεραπεία για την αθηροσκλήρωση είναι, εκτός από την αλλαγή στον τρόπο ζωής, η συνεχιζόμενη ιατρική παρακολούθηση και πρόληψη μέσω των κατάλληλων διαγνωστικών εξετάσεων και, όπου απαιτείται, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Συντάκτης: Κωτσιγιάννη Αναστασία, Ιατρός Βιοπαθολόγος M.D, Μέλος της Ιατρικής Ομάδας των Διαγνωστικών Κέντρων "ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ"

Οικονομικά Στοιχεία

Για να δείτε τις οικονομικές καταστάσεις πατήστε εδώ.

Ωράριο


Το Κέντρο μας λειτουργεί:
Καθημερινά: 6:00 έως 22:00 και
Σάββατο: 6:00 έως 16:00

Το Εργαστήριο λειτουργεί:
Καθημερινά: 08:00 έως 20:00

Βρείτε μας στο χάρτη


Διεύθυνση : Πέτρου Ράλλη 146Α
Νίκαια, Αττικής
Τ.Κ. 184 54

Διαγνωστικό Κέντρο: 216.500.20.20
Εργαστήριο: 216.939.00.50

e-mail: mail@centrallab.gr